5 April The French Dispatch

 


Filmerna rullar in i ett högt tempo den här våren, vi var ju tvungna att komprimera vårt program eftersom starten försenades av covidrestriktionerna. Nu har vi kommit till Wes Andersons senaste film The French Dispatch. 

Ni som varit med ett tag vet att Wes Andersons filmer brukar vara med i vårt program och att de brukar vara sevärda med sin egensinniga berättarstil.

Den här filmen är inget undantag, vi får följa en fiktiv tidningsredaktions arbete. I fyra scener berättas vad som händer i den påhittade franska staden Ennui-sur-Blasé och det blir till att hålla i sig, för här och där bryts fiktionen, för att lika snabbt återupptas. Olika dramatiska lösningar prövas och det är tydligt att regissören haft mycket roligt under sitt arbete.

The French Dispatch är en ironisk hyllning till den journalistik representerad av The New Yourker som formade Anderson i hans unga år.

Svt skrev entusiastiskt om filmen

Det här är Wes Anderson på sitt mest lekfulla humör, och det är storslagen filmunderhållning.

Dagens Nyheter tyckte att filmen bitvis var ojämn men avslutade ändå med den här lockande slutklämmen: 

Men som ofta med honom har han trots allt en osviklig känsla för samtidstajmning, som liksom smyger sig på. Vad kan vara mer träffsäkert 2021 än att kärleksbomba analog kultur i allmänhet och skarpa, sanningssökande pennor i synnerhet? 

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

16 januari De ostyriga

Lite filmtips i helgen