16 januari De ostyriga

 


Välkomna till en ny spännande filmtermin med Marks filmstudio.

Öppna den här länken så kan du bläddra i vårt programblad för våren.

Vi inleder säsongen med den berörande och välspelade danska filmen om unga kvinnor som, enligt det omgivande samhället, var på glid. 

Kvinnorna får flytta till en institution beläget på en dansk ö. ligger en institution ledd av idel välmenande och betrodda samhällsbärare. Där skall deras livslust kuvas och vägen till det rätta livet påbörjas. 

Naturligtvis uppstår en varm, nära vänskap och solidaritet mellan de unga kvinnorna och vi får strax lika stora sympatier för dem som vi får antipatier mot deras "välgörare".

Vi möter en utomordentligt välspelande skådespelargrupp och en regi som med varsamma medel får oss att förstå och känna för de här unga människorna. Tidsmarkörerna är väl valda och den isolerade miljön, bidrar till en film som kommer att sitta kvar länge i vårt filmminne.

Den här synen på framförallt unga kvinnors sätt att leva delade vi också här i Sverige, för inte alltför länge sedan. Och metoderna att föra dem på "den rätta vägen" var de samma.

Filmens förlaga i verkligheten finns skildrad på den här sidan: Sprogö 

Filmen, som visades vid förra filmfestivalen, hade vi egentligen tänkt visa redan förra terminen, men det var först under hösten som den fick svensk distributör, men nu är det dags för vår publik i Mark att få se den.

Recensenterna har varit rätt entusiastiska i sina omdömen om De ostyriga:

Aftonblaldet:

En mycket välgjord och stark uppgörelse med ett skamligt kapitel dansk historia, genomsyrad av en tyst men tydlig vrede över institutionaliserad misogyni, stulna barn och stulna kroppar.

Göteborgs-Posten tyckte att några av skådespelarna gjort utmärkta prestationer:

Hela filmen bygger dock på det fingertoppskänsliga och karismatiska spelet från Emilie Kroyer Koppel. Hon är i närbild under filmens första 90 minuter, och hon övertygar fullt ut.

...Lene Maria Christensen som porträtterar fröken Nielsen imponerar i rollen som föreståndarinnan som trots sin vänliga fasad bär tydliga drag av syster Ratched i ”Gökboet”

Filmen visas i Fotskäl på torsdagen den 18 januari 


Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin