20 oktober Revolten
På sätt och vis kan man säga att Marks Filstudio visar sin första filmfabel på tisdag. Berättelser i fabelns form har under alla tider skildrat moraliska och sociala dilemman i en lätt maskerad form. Djur med mänskliga karaktärer har fått gestalta våra etiska tillkortakommanden.
Nu är det nämligen dags för Revolten - en film där den ungerske regissören Kornél Mundruczó skildrar hur vi i en nära framtid bara får ha hundar med en solid renrasig stamtavla. 13-åriga Lilli har en hund av blandras, en sorts hundar som inte gillas av myndigheterna och därför skall registreras och beskattas. Under filmens gång får vi följa hur Lillis hund, som hamnar hos en elak hunduppfödare, förvandlas och hur hundarna agerar för rättvisa.
Filmen har flera intressanta ingångar inte minst hur den spelats in. Inte mindre än 274 hundar agerar i filmen och detta är faktiskt ett rekord för en spelfilm.
Filmen är en skrämmande metafor av var vi kommer att hamna om vi lämnar den grundläggande humanistiska grundsynen som återges i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna: "Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter." Tyvärr visar många exempel i den tid vi just nu genomlever, att alltför många inte förstått vad deras kortsiktiga vägval kan få för konsekvenser.
Mundruczó har borrat fingret obehagligt djupt i pälsen på den fruktan som kommer att avgöra den europeiska humanismens framtid.Skrev SvD i en lyrisk recension
Det ekar ”Apornas planet” över djurens uppror. Lilas pappa jobbar i ett slakthus, symboliken med den förtryckta blandrasen är klar och musiken förstärker skoningslöst. En tydlig film.Men det är också starkt och originellt filmberättande som man inte glömmer.Tyckte Aftonbladet