3 oktober The Salesman
Se där redan framme i oktober, en filmmånad så god som någon. Nu blir det film som utspelar sig i mellanöstern, det forna storriket Persien med sin rika österländska kulturhistoria. Ett område som varit styrt av olika stormakter och ockuperat i århundraden och som kom till så sent som 1935. Men fonden för tisdagens film är egentligen extremt västerländsk och hade premiär på Broadway när det en gång begav sig.
En handelsresandes död - en fars dröm om att sonen skall bli något stort, en dröm så stark att han tar sitt liv för att sonens framtidsprojekt ska få sitt startkapital via faderns livförsäkring.
Artur Millers pjäs som kom redan 1949, slår effektivt hål på den amerikanska framgångsmyten och det är den ramen som veckans film utspelas i. En pjäs med klichéer och en film som spinner vidare på detta.
Vi tas till Teheran, miljonstaden i Iran där ett par arbetar på en skådespelarskola. Millers pjäs håller på att sättas upp och i en parallell handling får vi följa hur parets relation förändras av en ödets nyck. De tvingas byta lägenhet ett tag och den nya bostaden ruvar på en hemlighet som kommer att få stor betydelse för filmens handling.
Filmen fick en Oscar för bästa utländska film, regissören Farhadi bojkottade filmgalan när priset skulle delas ut. USA:s president ville mota människor från Iran från att få resa in i USA. Den svenska filmen Ove tävlade om samma pris vid den galan.
Asghar Farhadi gör en förträfflig uppdatering av En handelsresandes död, med udden riktad mot den iranska förtryckarstaten. Skrev GP och gav filmen fyra fyrar
Visst har ”Ove” sina förtjänster men den svenska dramakomedin spelar ändå i gärdsgårdsserien jämfört med ”The Salesman”. Tyckte Kulturnytt