28 januari Woman at war



I fredags var vi drygt 50 personer som på lite håll deltog i öppningsceremonin av den 43:e internationella göteborgska filmfestivalen. Vi fick se Stellan Skarsgård motta pris och berätta att han haft mycket roligt på denna oglammiga festival, där han trivts mycket bra genom åren.

Kortfilmen Magnus är sexist var en finurlig och mycket rolig sågning av personalmöten där någon som varit på kurs, vill dra med sig sina arbetskamrater i en seriös och viktig diskussion.

Öppningsfilmen Maria Bäck:s Psykos i Stockholm blev däremot i mina ögon en besvikelse. Den skildrade hur en fjortonårig flicka besöker Stockholm med sin mamma som lider av psykisk ohälsa. Tyvärr har mamman beslutat att just  denna resa inte ta sina mediciner för att "få uppleva vistelsen fullt ut". Det slutar på en sluten avdelning för mamman och en möjlighet för flickan att själv ta in Stockholm med alla sinnen.

Filmens berättelse var för tunn och tempot blev därefter. Bitvis vackert, men mer ett reportage än något att sjunka in i och låta sig fascineras och engageras av. Som en av våra filmstudiokamrater uttryckte det: -Jag har nog aldrig längtat efter en cappuccino så mycket på en film som idag. En stark cappuccino.

Nu till tisdagens begivenhet

En charmig isländsk film bjuder vi på den här veckan. En medelålders körledare har två mål i livet, rädda den hotade miljön på Island och skaffa barn genom adoption. Som en medeltida hämnare ger hon sig på aluminiumindustrins infrastruktur med båge och pil. I hemlighet, för om hennes aktiviteter avslöjas minskar möjligheterna till adoption radikalt.

Den islandske regissören Benedikt Erlingsson har tidigare visat sin förmåga i filmen Om hästar och män. I den här filmen syns hans komiska ådra här och där och som vanligt, när det gäller film från det lilla öriket med bara 362 000 invånare, spelar naturen en egen roll i filmen.


SVT Nyheter tyckte:
Hennes kamp är givet god men Erlingssons manus tar sig ändå tid att ge den nyanser vilket räddar Woman at war från att bli fullt så rättrådig som den kunde ha blivit...
Nå, med det sagt, är det ändå en småcharmig och bitvis underhållande komedi, men som ändå är ett fall bakåt från den mycket mer inspirerade debuten.

Aftonbladets recensent:
”Woman at war”, i original ”Kona fer i stri∂”, är många saker på en gång. Halla är en ovanlig actionhjälte i spännande scener, men här finns också humor och engagemang. Hjärtevärmande på alla sätt och vis. 

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

16 januari De ostyriga

Lite filmtips i helgen