14 januari Flykten från DDR
Det har nu gått 30 år sedan Berlinmuren föll, symbolen för det delade Tyskland som idag är en stat. Processen som föregick detta började flera år tidigare, redan 1985 när Gorbatjov började tala om öppenhet och reformer, glasnost och perestrojka. Trycket från befolkningen kom också att öka successivt med folkliga demonstrationer som "måndagspromenaderna" i Leipzig centrum och kyrkans fredsbönestunder.
1978 planerar två "familjefäder" en spektakulär flykt från ett DDR som de inte längre vill vara en del av. Bägge har de fått bilder från väst via sina TV apparater som tilltalat och lockat dem. Att fly över den hårdbevakade gränsen på land är inget alternativ och en dag får de idén att bygga en luftballong som skall bära dem över.
Filmen Flykten från DDR är en spännande, om än inte så filmiskt intressant, skildring av ett samhälle som upphörde att existera i och med murens fall 1989. Vi får följa vardagen där nästan allt registreras och dokumenteras av grannar och vänner som anlitats av säkerhetspolisen Stasi.
Vill du läsa mer om bakgrunden till filmen finns den här artikeln i Världens Historia på nätet.
Filmen har fått bra kritik och SvD beskriver filmen som olidligt spännande:
Andäktigt följer man denna katt och råtta-lek, in i det sista osäker på hur det ska sluta.
SVT:s Fredrik Sahlin gillade också filmen, mest för att han är förtjust i skildringar från öst i allmänhet, men den här filmen för spänningen och att den åskådliggör det östtyska samhällets paranoia så bra.
Michael Herbig med team lyckas stundtals åskådliggöra den omvittnade paranoia som rådde i DDR; blickarna, rädslan, osäkerheten.