9 november Den tysta revolutionen



Så här efter filmfestivalen i Mark och en allhelgonahelgs lugna vila, är det dags att på tisdag ta sig till Kulturhuset för en filmupplevelse med oss andra entusiaster.

Östtyskland 1956. Detta är en film om uppror och maktens överkänslighet och fumliga sätt att hantera minsta lilla ifrågasättande. Några ungdomar har sett filmbilder från hur brutalt upproret i Ungerns slogs ned och beslutar sig för att genomföra en tyst protest mot detta i sin skolklass. 

Följden blir en oproportionerlig och nästan komisk reaktion från regimen. Prestigen hos de mäktiga förblindar dem och till slut har den lilla protesten föranlett tunga partidignitärer att komma till skolan och hota ungdomarna med evig avstängning från all utbildning.

Filmen bygger på en verklig händelse som Dietrich Garstka skrev en roman om och filmens regissör skrev manus till. Den 47-årige Lars Kraume har tidigare gjort Der stat gegen Fritz Bauer. Han har en gedigen filmbranschkarriär bakom sig och började som fotograf för att sedan skaffa sig en examen från tyska film och tvproduktionsakademin.


Filmens psykologiska spel lyckas istället blotta Tysklands kulturella arv under efterkrigstiden och blir en intressant studie över hur förtryck färdas över generationer och kan blåsa bort ideologiska övertygelser. Skrev SVT i sin recension


Egentligen är det inte just de här rollfigurerna utan snarare hela perioden som fascinerar och den aktualiserar även högaktuella frågeställningar om fake news, vilka ideal som är viktigast och när det är värt att stanna eller fly. Tyckte GP:s recensent


 

 

Populära inlägg i den här bloggen

10 september Poor Things

5 och 7 november Without Air

24 september Det finns alltid en morgondag