Det här kan du få se i höst



Här kommer något att glädjas över, när du nu ligger i hängmattan och myser och en och annan mörk tanke kring arbete och vardag smyger sig in. I höst väntar många fina filmupplevelser tillsammans med andra filmintresserade markbor:


2013-09-10
Argo
2013-10-01
Den gröna cykeln
2013-10-15
Jakten
2013-11-12
The Guard
2013-11-26
En sång för Marion
2013-12-10
En kärlekshistoria


Vi startar terminen den 10 september med Argo, en rejält spännande rulle som utspelas under de dramatiska dagarna i Teheran 1979 när den iranska revolutionen pågick.

I oktober visar vi Den gröna cykeln, om tioåriga Wandja i Saudiarabien som drömmer om en cykel, men i hennes land får flickor inte cykla. Filmen blev publikens favorit vid filmfestivalen i Göteborg 2013.

I mitten av oktober kommer sedan Jakten, Vinterbergs film om en man i en liten dansk stad som blir utsatt för masshysteri eftersom han misstänks för sexuellt utnyttjande av barn. Pris för bästa manliga roll vid filmfestivalen i Cannes 2012, gick till Mads Mikkelsen för hans insats i denna film.

Så blir det november och det riktiga biomörkret har börjat råda över landet. Filmstudion presenterar då en actionkomedi som lindring: Den brittisk/irländska The Guard. Småstadspolisen möter amerikanska FBI-polisiära muskler i jakten efter sofistikerad drogsmuggling.

I slutet av samma månad är det dags att börja hamstra pappersnäsdukar inför biobesöket. Vi visar då En sång för Marion, en film om pensionärskören i en engelsk stadsdel som vill tävla på sitt eget sätt i en traditionell genre. Filmen fick fin kritik även om den enligt en recensent "draggar i våra tårkanaler".  Jag såg den i en sommartom biograf i Karlstad i juni,  och blev lyckligt berörd. 

Sedan blir det december och dagarna före lucia blir det klassiker på filmstudion; En kärlekshistoria filmen som Roy Andersson debuterade med och som skildrar den första kärleken men även medelålderns existentiella kriser och brustna förhoppningar. Såg den när den kom och sedan några gånger till genom årens lopp och kan konstatera att perspektiven förändras och filmens många bottnar blir tydligare med åren.

/ Per Blanck

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga