Jakten - 15 oktober


Den här berättelsen utspelar sig i en liten dansk by. En man som jobbar på en förskola blir felaktigt anklagad för att ha utnyttjat ett dagisbarn. Och jakten startar. Ryktet sprids och växer med epidemisk fart, alla dras med och alla i den idylliska, danska småstaden vänder sig emot. En film om hur ett oskyldigt rykte kan förvandla ett helt samhälle.

"För oss handlade det väldigt mycket om att berätta om vad som kan hända när kärlek till ett barn kan förvandlas till en skräck för vad det kan ha varit utsatt för. Samhället kan implodera av rädsla. Som Thomas säger så har han vänt på storyn från ”Festen” för att utforska hur ett löst rykte kan bli en sanning på grund av ämnets känsliga natur, säger Mads Mikkelsen " (DN)

Mads Michelsen spelar huvudrollen i denna film av Thomas Vinterberg, som tidigare regisserat bland annat dogmafilmen Festen.

Bland övriga skådespelare märks Alexandra Rapaport och Thomas Bo Larsen

Filmen är 115 min och hade svensk premiär i våras.

Vinterbergs historia har förvisso berättats förr,
men är likt förbannat ett känslomässigt stålbad du inte kan värja dig emot. (Expressen)

Mads Mikkelsen fick stora skådespelarpriset vid festivalen i Cannes, vilket knappast var en högoddsare, men ändock självklart välförtjänt. Det är en välskriven roll, med många nyanser, och den multibegåvade aktören gör den med varje fiber av sin själ. (SR)

Ändå är Jakten en gastkramande film. Jag vacklade ut från Bergakungen
efter pressvisningen i onsdags. Och slår till med årets första femma i betyg.
 (GP)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstens filmer 2018 - första presentation

6 mars Hunt for the Wilder people

6 februari Never let me go