13 maj Carnage




Så har vi då kommit in i den ljuvligaste av tider på året - medio maj. Filmstudion kontrasterar detta med att visa filmen Carnage.  Ett filmiskt kammarspel, till största delen utspelat i vardagsrummet hos familjen Longstreet. Regin står Roman Polanski för.

Två familjer träffas för att diskutera hur man skall hantera en ytterst vardaglig händelse - deras barn har hamnat i slagsmål.

Naturligtvis blir det mer mångbottnat än så - den påklistrade, eleganta artigheten spricker och de respektive parens äktenskapsproblem hanteras, bollas och luftas. Skådespelare som Kate Winslet och Judie Foster bjuder på en elegant uppvisning i hur olika föräldrakaraktärer tänker och agerar. I bakgrunden seglar till och med ett hot från läkemedelsindustrin upp.

Och i takt med att kaffe ger plats för whisky byts välvilja, samhällsansvar och medmänsklighet bit för bit mot egoism, politisk korrekthet och självbekräftelsebehov. Det är knappast någon vacker syn, men rasande rolig att bevittna.  GP 

ROMAN POLANSKI VILL NÅGONSTANS visa på de tråkigaste sidorna av mänskligheten; de självcentrerade narcissisterna och hur de dikterar takten i vårt samhälle. Men samtidigt som ”Carnage” ofta är väldigt underhållande, lyckas den bara skrapa på ytan av de djupare kontexterna Polanski så desperat letar efter. Ciné

”Carnage” är ett intensivt litet drama. Inget slarvas bort. Penelopes dyra tulpaner på soffbordet, Nancys och Alans ytterkläder som de inte riktigt vill hänga av sig – allt berättar om människorna och relationerna. Det ger den lysande ensemblen kraft, det är som om de lika väl som rollfigurerna tävlade med varandra. Allt är fotograferat med elegans av stadiga Polanskimedarbetaren Pawel Edelman.  Dagens  Nyheter (som numera har sina recensioner  bakom en betalvägg)



Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga