Selfish giant tisdag 14 april



Så var det dags för en realistisk engelsk film. Men inte med Ken Loach som regissör den här gången, utan av en mindre rutinerad, men väl så vass kvinna.

Clio Barnard tar oss med den här filmen till nordengland och vi får följa de två bästisarna Arbor och Swifty. Bägge finns på den botten av samhället som så ofta vistas upp i engelska filmer, men den här gången läggs nya valörer i det jämnt mörkgrå till.  Pojkarnas samspel skildras mästerligt, men på ett nästan outhärdligt sätt. 

Och så alla de ljusa och varma ögonblicken - kontakten mellan pojkarna och deras mödrar, Swiftys fina kontakt med djur, och med Arbor. Pojkarnas triumf när de kan bidra till sina familjers överlevnad.

Filmfoto av högsta klass kommer också att bli din behållning av denna filmkväll i den vårljusa månaden april.

Recensenterna var entusiastiska, förstås:
Full pott i SvD -  udda magisk mänsklighet, det som gör de starkaste vänskapsbanden lika svåra att ta på som kärlek: ömhet, ordlös förståelse och ett varmt omhändertagande; avundsjuka, ilska och en tuffhet som sparkar bakut.

Fyra getingar i Expressen -  The selfish giant" är drabbande och rörande. Och framför allt 13-årige Conner Chapman har en kraft i sin lilla, tunna kropp som är både betagande och imponerande.








Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga