Höstens filmprogram kan laddas ned

Du kan ladda ned programmet som en .pdf-fil Filmprogram marks filmstudio

8 september       Pride

Regi: Matthew Warchus
Speltid: 1.59


Den här filmen har en bakgrund i verkliga händelser. Vi får följa hur det gick när en liten grupp lesbianer och bögar beslöt sig för att stödja strejkande gruvarbetare i Wales. Hjälpen från gruppen tas först inte emot med öppna famnen precis, men saker och ting förändras. Tiden är 1984 och Margret Thatcher regerar och synen på homosexuella var en helt annan än idag.
De flesta recensenterna var eniga: De välkända engelska toppskådespelarna Paddy Considine, Imelda Staunton, Bill Nighy, levererar det de ska med precision och spelglädje. Detta är en feel-good film av bästa sort, som dessutom överraskar rejält

Udda: När filmen kom 2014 stängdes de sista kolgruvorna i England i enlighet med miljömål antagna i landet.

22 september      Girighetens pris


Regi: Paolo Virzì

Speltid: 1.41

Den här filmen är en spännande thriller som utspelas i Norditalien, mot en fond av den begynnande finanskrisen. Två familjers öde knyts samman genom en tragisk trafikolycka. Hur gick det till och vem var det som satt bakom ratten? Vilken betydelse har det om man hör till den enormt rika överklassen, välbärgade medelklassen eller helt enkelt bara är fattig, i botten av samhället?

Svenska Dagbladets kritiker var lyrisk – ”en film där allting stämmer”.

Udda: En rak översättning av den italienska titeln blir Humankapitalet.

6 oktober       Whiplash

Regi: Damien Chazelle
Speltid: 1.47

En ung man vill bli berömd som jazz-trummis och får utstå mycket för att nå dit. Hans lärare och mentor är stenhård i sin strävan mot att leda sina unga musiker till perfektion. Filmen ställer frågan om det egentligen är möjligt att träna sig till toppen, eller om det också måste finnas en begåvning i botten.
Jazzmusik har naturligtvis en stor del i filmen och den musikaliska rytmen finns också i bild och drivet klipp.

Aftonbladet skrev – ” Whiplash gör för jazzmusik vad Black swan gjorde för balett. Artisteri som skräck.”

Udda: Hela filmen spelades in på bara 19 inspelningsdagar.

20 oktober                  Revolten

Regi: Kornél Mundruczó
Speltid: 2.01

13 åriga Lilli har en hund av blandras, en sorts hundar som inte gillas av myndigheterna och därför skall registreras och beskattas. Under filmens gång får vi följa hur Lillis hund som hamnar hos en elak hunduppfödare, förvandlas och hur hundarna agerar för rättvisa.

"det är också starkt och originellt filmberättande som man inte glömmer” (Aftonbladet).
”Det är ett potent pacifistiskt ögonblick, en humanistisk uppmaning till antivåld och auktoritetstrots mot självutnämnda überhussar av alla sorter”. ( Sveriges Radio)

Udda: 274 hundar deltog i inspelningen, vilket är nytt världsrekord i en spelfilm.

3 november       Svenskjävel

Regi: Ronnie Sandahl
Speltid: 1.37

23-åriga Dino flyr ungdomsarbetslöshetens trista tillvaro i Sverige, för att bli lycklig som ungdomsarbetande i det nyrika Oslo. Men paradiset uteblir. Dino fastnar i en ond spiral av tillfälliga och trista servicejobb, blandat med hårt festande. Men som barnflicka i en medelklassfamilj kräver verkligheten att hon finkalibrerar sin inre livskompass i livet.
”-Sverige gillar Norge. Vi ser på er som en utvecklingsstörd kusin som vunnit på lotto.”

"Sandahl imponerar stort, har ett gott handlag med sina skådespelare och är ruskigt skicklig på att teckna människor", skrev Borås tidning

Udda: Ronnie Sandahl blev 2007 utnämnd till årets landsbygdsförfattare av Studieförbundet Vuxenskolan.

17 november             Jag är Ingrid

Regi: Stig Björkman
Speltid: 1.53

Ett dokumentärdrama som baseras på material som Ingrid Bergman samlade under sitt liv. Hon fotograferade,  filmade i smalfilmsformat, samlade ariklar och skrev dagböcker. Regissören har sammanställt och klippt samman och låter Alicia Wikander vara Ingrids berättarröst i den här spännande filmen om en av våra stora på vita duken.

Filmen är filmhistoriskt och berättartekniskt intressant, inte minst för att Stig Björkman är en sådan filmnörd, med hela filmhistorien i sin skalle, skrev Aftonbladet i sin förhandsrecension. Filmen har premiär 28 augusti på svenska biografer.


Udda: Dottern Isabella Rosellini var en av initiativtagarna till den här filmen.


Samtliga filmer börjar kl 19.00 - kom i god tid vid de första visningarna. Många vill lösa sitt medlemskort

Du ladda ned en .pdf-film med höstens program:
Filmprogram marks filmstudio

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstens filmer 2018 - första presentation

6 mars Hunt for the Wilder people

6 februari Never let me go