22 september Girighetens pris



Om man vill framföra sin kritik mot hur ens samhälle har utvecklats kan man välja flera vägar. Man kan göra som Michael Moore i Bowling for Columbine - en dokumentär som i grälla färger visar på hur snett det gått och vad vapen till vem som vill ha, kan ställa till med.

Eller så gör man som Ken Loach rekryterar härliga och tydliga karaktärer och låter dom berätta genom sina personer och relationer.

Men det finns också andra vägar och en av dem vi får följa nu på tisdag när filmstudion visar Girighetens pris.

Utgångspunkten för historien är en trafikolycka. I tre olika tablåer får vi följa samma händelse ur tre helt olika synvinklar och positioner i det italienska samhället. Vi kan se att girighet över pengar förvandlar oss, att överflöd av pengar gör oss uttråkade och så misären för den som inga pengar har. Mitt emellan får vi följa en en ung kvinna som genomskådat bluffen och vill frigöra sig från den.

Allt detta förpackar regissören Paolo Virzì  i en mycket spännande thriller med skickligt skådespeleri. Valeria Bruni Tedeschi spelar högst trovärdigt en rikemanshustru och Matilde Gioli gestaltar en tvivlande flickvän, som helst av allt vill ha en annan kärleksrelation än den till den bortskämde rikemanssonen.


En film där allting stämmer skrev SvD och gav högsta betyg

Lite svalare i sina omdömen var GP - som tyckte att filmen var skickligt komponerad och gjorde en nyfiken på hur det gick sedan. Filmen fick fyra fyrar.

Sydsvenska Dagbladet  skrev att filmen bara gav "...en föraning om en djupare insikt eller ett storslaget avslöjande som Paolo Virzì aldrig lyckas leverera."



Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga