6 oktober Whiplash


Så blir det musikfilm på Marks Filmstudio - på tisdag kväll bänkar vi oss för att följa en ung man som vill nå toppen som jazztrummis. Men det är igen mysig sing-along utan en tuff och bitvis mycket rå historia vi får följa.

Den unge talangen upptäcks av en bandledare som tar med honom till skolans bästa ensemble. Vägen mot att fylla förväntningarna går på lika delar av förnedring och kritik från bandledaren och egen vilja att minsann nå dit. Övningspassen blir långa och bitvis omänskligt hårda.

Filmen ställer frågan om det går att träna sig till perfektion eller om den naturliga begåvningen måste finnas och kanske är den oumbärliga framgångsingrediensen.

Det är också lätt att dra paralleller till pedagogiska diskussioner när man funderar över den här filmen. Vad är det som fungerar bäst disciplinerat tvång eller lustfyllt sprängande av egna och andras gränser?

Recensionerna var blandade, men med övervägande toppomdömen

SvD var väldigt ambivalent i sin recension av filmen och skrev bland annat:
Chazelle må inför slutscenen spela med helt öppen hand och ta oss långt förbi vad jag tror många åskådare klarar i form av sadism (dessutom av en sort som är fullständigt ologisk i filmens drama). Men lik förbannat lyckas han landa i något som är vackert. Och som för en gnuttas millisekund viskar att jazz, det är farligt.
Sydsvenskan såg en film som rider högt på konservativa åsikter om auktoritär uppfostran:
Det är egentligen bara i ett avseende som Damien Chazelles film på allvar närmar sig jazzen och det är i klippningen under musiknumren. Här finns den lekfullhet och spänst som handlingen svär totalt emot. Hade Andrew fått en skärv av den musikaliteten skulle han kunna utvecklas till en ny Charlie Parker. Som filmen nu är blir han på sin höjd killen som en gång slängde en cymbal på Parker under dennes solonummer. 

Filmen fick bland annat priser för bästa ljud och klippning vid Oscarsgalan. Vi har att se fram emot en film med rytm i både bild och ljud. Och som vanligt när det gäller tisdagkvällar med filmvänner i Kulturhuset i Skene: En upplevelse som stannar kvar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstens filmer 2018 - första presentation

11 september Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

3 april Vad döljer du för mig