25 april Under körsbärsträden
Våren har i gått i ilfart om man ser till kalendern, men värmeutvecklingen och mildare vårvindar har den sprungit ifrån. Kanske, eller till och med troligen, är det precis som alla andra år. Det är bara så att vi vill minnas något annat. Det räcker kanske för våra värmetörstande själar att få uppleva någon enstaka dag med mänsklig temperatur och lite fin sol, för att vi skall "minnas" att så är det ju, jämt. Och så kommer denna tärande nordan och tar oss ur den villfarelsen.

Så vad är då bättre än att bänka sig i den omfamnande biolokalen på tisdag kväll, och tillsammans med nära två hundra andra njuta av lite finstämd japansk film?

Under körbästrädens handling är på ytan mycket enkel. En äldre kvinna tjatar sig till en provanställning på ett gatukök som serverar plättar med bönpasta. Hon visar raskt sin kunnighet och frambringar den ljuvligaste pasta man kan tänka sig. Men när ägaren får reda på hennes bakgrund kräver han att hon avskedas.

Vi får i lugnt och makligt tempo följa olika generationers synsätt på livet och vad som är viktigt. Livsvisdom kan också uttryckas i omsorg om så enkla saker som japansk snabbmat serverad i ett gathörn någonstans i ett land en bra bit från oss både i mil och kultur.

SVT:s Nyheter tyckte att  filmen var en fin skildring av livets villkor:
Regissören Tokues tragiska historia är inget regissören dundrar till med för att göra något slags debattinlägg, nej, tragedin berättas bara som ett stilla konstaterande om hur livet kan vara. Skådespeleriet följer samma lugn och särskilt Kiki Kirin, som Tokue, spelar fram en ljuvlig blandning av barnslig förtjusning och åldrad visdom
Göteborgs-Postens recensent var lyrisk - Själv drogs jag djupt in i den saktmodiga, originella berättelsen, som berörde mig starkt med sina flyhänta funderingar kring arbetsfördelning, nytta och njutning.
Och så något om körsbärsträd - om ni vill se en mängd vackra blommande körsbärsträd på en gång så åk till Borås och stadsdelen Sjöbo. Längs den gamla genomfarten, vägen mot Fristad, finns en ljuvligt rosa allé när dessa träd blommar sin korta, men intensiva hälsning till våren.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstens filmer 2018 - första presentation

11 september Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

3 april Vad döljer du för mig