25 mars Marks Big Band och Marks Filmstudio möts på Skene folkets Hus

Söndagen den 25 mars klockan 16:00 blir det filmmusik, kåseri och filmklipp på Folkets Hus i Skene. I centrum står en av oundgängligare delarna av filmkonsten, nämligen filmmusiken.

För de flesta av oss filmälskare är en filmmelodi helt knuten till hela filmen, temat i James Bondfilmerna eller titelmelodin till våra TV-serier som vi såg som barn, Bonanza (bröderna Cartwright) Titelmelodin till filmen Bagdad Café speglar hela filmens innehåll och färg. Andantesatsen i Mozarts 21:a pianokonsert som när vi blundar ger oss ljuvliga vårbilder ur Widerbergs Elvira Madigan.

Men musiken kan också ligga där som förstärkande teman och med vars hjälp vi ryser åratal efter vi såg filmen. Nynna Lullaby temat i Hitchkocks Rosemarys Baby och känn efter eller minns trumsolona ur filmen Whiplash som vi visade på filmstudion i oktober för tre år sedan.

Temat kan också förmedla filmens stämning på andra sätt, ljudsätta nyckelscener som i Casablanca eller slutscener, vars melodier vi nynnar hela vägen hem från bion som Cinema Paradiso eller Sound of Music.

Men som sagt nästa söndag kan man alltså bänka sig för att uppleva levande filmmusik.Marks Filmstudios ordförande Per-Anders Wadman är vår ciceron denna söndagseftermiddag och det blir ett brett utbud av musikstycken från flera av våra käraste och mest kända filmklassiker, framförda av bygdens eget storband Mark Big Band.

Biljetterna kostar 200 kr och kan förköpas på Skene Bokhandel och på Studieförbundet Vuxenskolan i Kinna (bakom Punktenhuset i Kinna).

För berikad läsning av det här blogginlägget rekommenderas lyssning av en specialkomponerad spellista på Spotify som du hittar här:

Spellista Marks Filmstudio

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstens filmer 2018 - första presentation

11 september Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

3 april Vad döljer du för mig