26 februari Vår nya fröken


Något dygn efter att glamouren, stjärnglansen och alla intränade, men spontant framförda, tacktal på Oscarsgalan förklingat och ett svagt ljus av att nästa-år-är det-min tur tänts, hos dem som inte fick några priser, samlas vi igen. Den här tisdagskvällen för att se en svart komedi med Slovakien som ursprungsland.

Samverkan med hemmet är något av ett hedersbegrepp i den svenska skolpolitiken. Tillsammans skall hemmet och skolan dana den nya generationen till kompetenta och ansvarstagande samhällsmedborgare.

I tisdagens film tas detta till en ny nivå. Och vi håller tummarna för att ingen av de yrkesverksamma pedagogerna i publiken får några nya idéer kring hur lärarjobbet skulle kunna berika.

Vi tas med till Tjeckoslovakien 1983 och den nya fröken på skolan börjar införa ett nytt sätt att samverka med föräldrarna. Tjänster och gentjänster kan ju alla ha nytta av eller hur? Får fröken hjälp med hushållstjänster och ärenden, så syns detta direkt i hennes förhållningssätt till barnet som snart får ta del av fördelar i skolan.

Med andra ord ett system där föräldrarna mutar fröken för sina barns bästa. Skolledningen anar vad som sker och vill ha stopp på det, men korruptionen i det dåtida öststatslandet är vida spridd och föräldrarna oroas för vad som i så fall skall hända. Fröken har nämligen gott renommé hos den lokala politiska ledningen.

Det här är en film som reser en hel del moraliska frågor, men som också ger oss stora portioner av en tidstypisk atmosfär.

Huvudrollen innehas av Zuzana Maurery, som gör ett genomarbetat porträtt av en iskall person som är mycket bättre på att manipulera, skapa band av beroenden och vinna egna fördelar, än att undervisa.

”Vår nya fröken” är en helgjuten film som med humor och intelligens skildrar makt och maktlöshet, rädsla och självrespekt. tyckte Kommunalarbetaren.
”Min nya fröken” börjar lite trevande, men utvecklas snart till en gastkramande satir över ett totalkorrupt samhälle. Filmen lär bygga på manusförfattarens egna erfarenheter från sin skoltid och känns äkta och mycket närvarande, även om fröken Drazdechová ibland är tecknad med väl grova penndrag, ansåg Dagens nyheter

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga