Kultur hemma på datorn del 9 - filmtips




Nu kommer några filmtips från SVT-play, som just nu har mycket bra film att streama.
(Klicka på titeln för att komma till filmen)

Under solen

Liten mysig film med Helena Bergström och Rolf Lassgård i huvudrollerna som hushållerska och hemmason vars mor dött och hemmet förfallit sedan hennes frånfälle.
Vackert filmad med mycket romanistak bilder av vackra landskap, kvällssol och hästar som badar i ån.
Recensenten på Aftonbladet tyckte att ""Under solen" är en bra film - som hade blivit ännu bättre om hela filmen hade haft samma intensitet som under den sista halvtimmen, när människornas relationer ställs på sin spets."

Amelie från Montmartre

Det finns inte många filmer som utan tvekan håller för att se många gånger, men här är ett undantag. Den lite övernaturliga, olika och romantiska filmen från Frankrike är utan tvivel en pärla. 

Amelie lever i sin lilla värld i Paris, lite ensamt, vant och kanske småtråkigt, men så börjar det hända saker. 

Svenska Dagbladet gillade filmen: "Amelie från Montmartre är som en allt snabbare snurrande karusell där alla galna påhitt och vansinniga tokerier så småningom visar sig ha en logisk avsikt och leder till ett lyckligt slut. Inför denna idérikedom och bildfantasi är det bara att ge sig hän och snurra med. Det är helt enkelt en underbar film som man bör se minst två gånger."

Våga Älska 

Den här filmen var inledningsfilm till Göteborgs Filmfestival för några år sedan. Sven Wollter och Ghita Nørby, spelar huvudrollerna i en kärlekshistoria om att inte ge upp att inte alltid ge upp sina egna behov utan våga leva med lite mer intimitet och spänning i tillvaron. 

Recensenterna var inte helt eniga om den här filmen, men jag tycker nog att GP:s recensent hamnar nära det jag såg hos filmen när jag såg den i Skene Kulturhus för fem år sedan:

"Ghita Nørby och Sven Wollter bär hursomhelst med nerv och återhållsamhet upp berättelsen, och skapar trovärdighet långt bortom det brukliga. Innerligheten dem emellan blir om möjligt ännu djupare, och mer rörande, när jag ser om filmen en andra gång och jag kapitulerar helt inför två av Nordens allra bästa skådespelare."



Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

16 januari De ostyriga

Lite filmtips i helgen