Tips på streamad film 2

 

 

SFF  erbjuder en mycket billig filmserie om fem filmer för 30 kr. Filmerna finns fram till sista december.

Läs mera på Studio Play

 

Christine Johansson och Per Blanck i styrelsen lämnar den här gången sina tips på streamad film. De första tre finns på Cineasterna.


 

Pianot

Den kvinnliga regissören Jane Campion från Nya Zeeland har gjort denna fantastiska film som blev hennes stora genombrott. Filmen belönades med Guldpalmen och Campion vann en Oscar för bästa originalmanus. Filmen är en romantisk 1800-talsskildring som är inspirerad av den brittiska författaren Emily Brontës roman Svindlande höjderFilmfotot är mästerligt, Holly Hunter, Sam Neill, Harvey Keitel och Anna Paquin gör helt magnifika skådespelarinsatser, och jag kommer ihåg hur filmens poetiska berättande var överväldigande när jag såg den första gången på 90-talet. Det är en film om stolthet, om att hålla kvar vid sitt liv, sin identitet, även när det trygga hemmet i Europa slits undan och ersätts med ett regnigt, lerigt Nya Zeeland. Men det är också en film om åtrå, om en märkvärdig kärlekshistoria så unik och fängslande. Även Holly Hunter och Anna Paquin vann varsin Oscar för sina rollinsatser.

 


Beast 

Den här fängslande thrillern är en riktig ”popcornblockerare”. Den grep tag i mig, ruskade om mina tankar rejält och stängde ute allt omkring mig i biosalongen. Filmen utstrålar intensiv glädje och lycka, men även ett djupt mörker. Den kombinerar spänning och intelligens och utspelar sig i vacker natur vid havet. Scenografin och fotot är helt fantastiskt! Filmen håller intresset och spänningen kvar från första till sista scen. Den handlar om den olyckliga tjejen Moll som lever med sin förtryckande familj på ön Jersey i Storbritannien. På sin 27-årsdag möter hon den mystiske Pascal. Han är den oborstade killen som inte anpassar sig efter sällskapsliv och som inte bryr sig om några sociala spelregler. Hon är den lugna flickan som gör som hon blir tillsagd trots att hon blir illa behandlad av sin mor. Men under Molls lugna yta bär hon på ett djupt mörker.

Filmens regissör Michael Pearce och producent Lauren Dark BAFTA-belönades för Bästa brittiska debutant 2018.

 


Source Code

All science fiction behöver inte innehålla praktfulla rymdäventyr, även om jag personligen har en förkärlek till den typen av film. Regissören Duncan Jones, som för övrigt är son till David Bowie, har lyckats göra en riktigt bra science fictionfilm som tänjer på gränserna. Den handlar om militärpiloten Colter Stevens som befinner sig på ett uppdrag han varken förstår eller frivilligt anmält sig till. Plötsligt vaknar han upp på ett pendeltåg på väg mot centrala Chicago. Mitt emot honom sitter en kvinna han aldrig tidigare sett och när han ser sin spegelbild tillhör den en främmande man. Några minuter senare sprängs tåget och alla passagerare dör. Stevens vaknar upp omtumlad och fastspänd i en mystisk kammare. Från en videoskärm beordrar en kvinna honom, utan vidare förklaring, att återvända till tåget och återuppleva den okända mannens sista åtta minuter i livet igen – tills han lyckas identifiera bombmannen.

 

Filmtipsen nedan kommer från Draken film 

Draken Film är en betaltjänst som kostar 89 kronor i månaden. Om man vill kan man prova tjänsten gratis under två veckor.


 

Land och frihet

Ken Loach epos om det spanska inbördeskriget  är en gripande skildring om de unga män och kvinnor so m valde att offra livet i striden mot fascisamen i Spanien i slutet av 30-talet. 


 

Lucky

En märklig film om Harry Dean Stantonsom spelat olika biroller i massor av filmer. Vi får följa hans liv i en liten ökenstad där han möter många sevärda och tänkvärda karaktärer.

 


 

Frozen river

En av mina favoritskådespelare är Melissa Leo. Vi såg henne på filmstudion i filmen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Även i den här filen gör hon ett kraftfullt och mångfacetterat kvinnoporträtt. Ensam, efter att hennes  spelmissbrukande make lämnat henne, kämpar för sig och sina barns överlevnad. Tillsammans med en annan kvinna försöker hon hjälpa andra utsatta - de som flyr över gränsen från Kanada.


 

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

16 januari De ostyriga

Lite filmtips i helgen