7 januari The Florida Project

 



Det har varit en vecka fylld av film på diverse medier. I fredags var det visning av Göteborgs Filmfestivals öppningsfilm på Kulturhuset. I söndags kväll visade bion i Fotskäl påpassligt nog den Oscarsnominerade Ruben Östlunds Triangele of Sadness inför en välfylld salong. 

Sedan fortsatte det: Några av oss i styrelsen har ägnat många, flera eller några timmar åt utbudet på Göteborgs Filmfestival på plats eller hemma vid TV-skärmen. Vi kan nog redan nu utlova att någon av filmerna där kommer på vårt höstprogram

Så till veckans film - The Florida Project. Filmen utspelas på ett lågprishotell i närheten av det stora turistmålet Disneyworld. Här bor de som inte har råd med ett fast boende trots att de arbetar, en grupp som  i USA kallas working poor. De lågbetalda arbeten de kan få räcker bara till det allra nödvändigaste för att överleva dagen.  

Vi får se en hyllning till barns livskraft och framåtanda som trotsar torftiga livsförhållanden i övrigt. Kontrasten mot de familjer som spenderar enorma summor för sitt besök i nöjesparken är tydlig. Det här är en film fylld av kärlek till barnen och de människor som omger dem.

Filmens regissör Sean Baker har många sysslor i den här independentfilmen. Han är dessutom producent, manusförfattare och klippare. Så blir det när man vill framställa något med integritet och därmed inte får så stor budget till sitt förfogande.

Filmens foto är värt en särskild kommentar. regissören har blandat det digitala foto som numera nästan uteslutande används inom filmproduktion med den traditionella 35mm fotografiska filmen. Detta skapar en särskild bild av de utsatta miljöerna. Den slitna pastellfärgskalan får en särskild skimmer.

Så, väl mött på tisdag kväll på Folkan i Skene!

Eller i Fotskäl, på bion där på torsdag.

SVT:s recension av filmen inleddes med en karakteristik:

Tänk Ken Loach gör Rännstensungar 2.0, i Florida, så hamnar du ganska tätt intill det här globalt hyllade amerikanska stycket socialrealism


Dagens Nyheters recensent tyckte att:

”The Florida project” är trots sitt tuffa ämne på ett oväntat sätt vårvinterns stora lyckopiller.

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga