2 maj The Banshees of Inisherin

 


Ja då är vi framme vid säsongens sista film. Det blir en komisk och tragisk historia om två vänner vars vänskap tagit slut. Vad händer när en av våra bästa vänner, som vi diskuterat, skrattat och umgåtts med i åratal helt plötsligt bestämmer sig för att nu får det vara nog?

Vi möter ett kargt, men vackert landskap bildsatt i ett utsökt foto som väl inramar detta drama som får oss att fundera lite på vad gör vanor i kombination med vänskap med oss. Vågar vi känna efter och vågar vi göra något om det inte känns bra?

Regissören Martin McDonagh har här fångat två griniga gubbar, i en fantastisk irländsk kustmiljö, vars livskris blommat ut sent i livet. Vi har tidigare mött honom som regissör i den utmärkta ”Three billboards outside Ebbing, Missouri”, en film som jag tror ingen av studions medlemmar glömt?

När filmen hade premiär vid Venedigfestivalen fick den motta en femton minuter lång stående applåd av publiken.

Även svenska kritiker var mycket positiva till The Banshees of Inisherin, flera tidningar gav den full pott i sina bedömningar.

Det är den sorgligaste, roligaste, mest välskrivna och välspelade film jag sett på länge, 

skrev Dagens Nyheter i sin recension

Aftonbladet skrev:

Alla får visa skiftande drag i en sevärd skröna om vad man gör med sitt liv. En är nöjd, en annan vill ha förändringar innan det är försent, en tredje ser flykten från ön som enda sättet att förverkliga sig själv. En tragedi med många skratt, gripande som irländsk folkmusik.


Filmen visas 4 maj på bion i Fotskäl 


Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

16 januari De ostyriga