24 oktober Exodus

 



Dags för en svensk film den här veckan. Vi visar invigningsfilmen till årets filmfest i Göteborg Exodus. 

Exodus fick mycket fin kritik och blev ordentligt uppmärksammad trots att det är en debut för regissören Abbe Hassan, född i Libanon, men uppvuxen i Norrbotten. Han flyttade som 18-åring söderut för att studera film och har varit producent till filmen Måste gitt.

Titeln anspelar naturligtvis på det bibliska exodus - Abrahams folk som fick lämna Egypten, befriade ur sin fångenskap och vandra till Kaanans land. Bland annat skildras detta i  Andra Moseboken kapitel 1-18.


(bildkälla: Wikipedia)

I vår film får vi följa flickan Amal och hennes ledsagare Sam, en butter, men skall det visa sig långt från hjärtlös, människosmugglare. De får uppleva ett antal episoder, typiska för en flyktingresa.

Filmen ger en känslomässigt stark och bitvis smärtsam inblick i flyktingens vardag, men vi få också uppleva ögonblick av humor och härliga möten mellan människor. En nära skildring utan att vare sig falla i det smetigt sentimentala diket eller dess motsats, våldets och mörkrets.

Kritikerna tyckte:

Aftonbladet

Abbe Hassan har lockat fram det allra bästa ur samspelet mellan unga fyndet Alqatami och Mellanöstern-stjärnan Barhoum. Tonen, att mitt i det elände som flyktingkrisen är, ändå hitta ljuspunkter och gemenskap, gör att filmen inte blir outhärdlig.

Kulturbloggen

Det är en vacker, fängslande film som är fri från de schabloner som många filmer om flyktingöden ofta är uppbyggda med.  

Filmen visas i Skene på tisdagen och i Fotskäl på torsdagen, samma vecka. 




Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga