Lite filmtips i helgen

 



Filmstudions program startar igen den 16 januari. Men innan dess vill några av oss i styrelsen tipsa om sådant som kan vara värt att kika på tills dess. Vi har valt filmer som finns att se på SVT-Play och Cineasterna, bibliotekens filmkanal.

Paraplyerna i Cherbourg

Filmen kom 1964 och var Catherine Deneuves debutfilm eller rent av hennes genombrott som skådespelare. Filmens berättelse är klassisk. Ung vacker kvinna, Geneviève  (Catherine Deneuve)  och ung man, Guy (Nino Castelnuovo) blir förälskade men på grund av olika förutsättningar i livet blir det problem att få varandra. Det unika i filmen, förutom färgerna, är att alla dialoger sjungs. Men det handlar inte om en regelrätt musikal där musik och dans kombineras, snarare franska chansoner och jazzrock komponerade av Michel Legrand. Sången står huvudpersonen Geneviève själv för och hennes motspelare och stora kärlek bilmekanikern Guy. Regissör är Jacques Demy.  Filmen tilldelades Guldpalmen i Cannes 1964 och Oscarsnominerades även för bästa utländska film.

Finns på Cineasterna


Ruskiga rim

Varför inte en barnfilm som både stora och små kan se tillsammans? Roald Dahl är en av våra stora barnboksförfattare och är känd för sina tvistade berättelser. Den animerade filmen Ruskiga rim bygger på klassiska sagor där Roald Dahl har ett finger med i spelet. Och som titeln säger så är alla repliker på rim och handlingen känner vi alla igen men kanske det inte är helt som det brukar vara. Den är en fantastiskt bra animation med en härlig och ruskig berättarröst. Missa inte den! Kryp ihop i soffan tillsammans med barn, barnbarn, katt eller hund och ha en riktig ruskig mysstund.

Finns på SVT-play


De bästa åren


Det här är en film sägs vara inspirerad av "Vi som älskade varann så mycket", och det stämmer väl. En härligt italiensk film som följer unga människor genom livet till vuxna, med egna barn. Upp och nedgångar med flera mäns kärlek till samma kvinna som röd tråd. Som cineast kan man roa sig med att pricka referenser till italienska filmklassiker.


Joan Baez: I Am a Noise

En dokumentär om artisten Joaan Baez som skildrar hennes liv som folkrockstjärna via intervjuer och gamla filmklipp. Vi får reda på en hel del om hennes insatser och drivkrafter som nog inte är så allmänt kända. Så blir det en del fin musik till det också...

Finns på Cineasterna


För dig som missat några av studions senaste filmer finns möjlighet att reparera skadan på SVT-Play:

The Father

Jojo Rabbit


På Cineasterna finns de här som vi visat:

Descision to Leave

Close

Madeleine och taxichauffören

Cold War


Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga