Dallas Buyers Club - 2 december


Då var det dags för den sista filmen för säsongen. I programmet står det ju att vi ska se "Cinema Paradiso", men som ni alla vet vid det här laget, så blir det inte så. Filmen gick inte att få tag på och det fick vi inte vetskap om förrän programmet var tryckt.

I stället ska vi få se en annan bra film, nämligen den amerikanska dramafilmen "Dallas Buyers Club". Filmen är baserad på den sanna historien om Ron Woodroof, en homofobisk narkoman som 1986 fick diagnosen fullt utvecklad HIV/AIDS, och beskedet att han bara hade trettio dagar kvar att leva.

Han vägrade emellertid att acceptera sin dödsdom och började smuggla en mer effektiv bromsmedicin, som fortfarande inte var godkänd i USA. Med hjälp av Rayon, en transsexuell AIDS-patient som han träffat på sjukhuset, skapade han "Dallas buyers club", där HIV-positiva människor betalade en medlemsavgift för att få tillgång till alternativa behandlingsmetoder. Klubben växte snabbt med klienter och nya vänner, medan FDA (Food and Drug Administration) och läkemedelsindustrin drog igång ett krig mot Ron. I filmen följer vi Ron Woodroofs kamp för att överleva, för värdighet och acceptans. En kamp som varade fram till 1992, då han dog i AIDS, sex år efter att han fått sin diagnos.

Filmen hade premiär 2013 och är regisserad av Jean-Marie Vallée. Matthew McConaughey spelar huvudrollen som Ron Woodroof. Som hans kompis Rayon ser vi Jared Leto.

Filmen har fått många utmärkelser och priser. Bl a fick Matthew McConaughey priset för bästa manliga huvudroll och Jared Leto för bästa manliga biroll vid Oscarsgalan 2014.


Till den här filmen kan du som är medlem ta tillfället i akt och bjuda med en vän, som får se filmen gratis.


Ett par recensioner:

"En David mot Goliat-strid med olyckligt slut och en filmstjärna som svultit sig för konsten. Inte så överraskande att Oscarsjuryn gav den hela sex nomineringar."
Läs mer i Borås Tidning


Med stark tidskänsla skildrar "Dallas Buyers Club" förvirringen och fördomarna vid AIDS-epidemins utbrott. Men det är inte riktigt en "Torka aldrig tårar utan handskar", utan mer en klassisk och något konventionell berättelse om hur en kris kan transformera en människa och ge hennes liv en ny mening.
Så skrev Sydsvenskan


Britt-Marie Tornvall

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstens filmer 2018 - första presentation

6 mars Hunt for the Wilder people

6 februari Never let me go