Tracks - 18 november



Höstsäsongen rullar på och vi har nu kommit fram till den näst sista filmen i filmstudions program. Den förra filmen lät oss besöka Kina och den 18 november tar oss filmen "Tracks" ut i den australiska öknen. Filmens regissör heter John Curren och huvudrollerna spelas av Mia Wasikowska och Adam Driver. Viktiga roller spelar också fyra kameler och en hund.

Filmen bygger på en bok med samma titel av australiensiskan Robyn Davidson. Bokens svenska titel är "På kamelrygg genom öknen". Boken skildrar den nio månader långa, dramatiska vandring som Davidson gjorde genom den australiska öknen tillsammans med sin hund och sina kameler 1977.

Här kan du läsa en intervju med Robyn Davidson, som gjordes vid hennes besök i Stockholm med anledning av filmens Sverigepremiär den 13 juni i år.

"Tracks" är alltså en verklighetsbaserad skildring av Robyn Davidsons 2 700 kilometer långa vandring genom den australiska öknen. Fyra kameler och en hund är hennes enda sällskap på färden. För att kunna finansiera det hela kontaktar Robyn National Geographic Magazine för att bli sponsrad, varför det då och då dyker upp en fotograf från tidningen, för att dokumentera resan.
En stor del av filmen utspelar sig i Alice Springs, innan själva vandringen börjar. Där förbereder sig Robyn genom att jobba på en kamelfarm för att lära sig hur man sköter en kamel och få den att  lyda och för att själv lära sig att överleva i öknen.

Här finns lite fakta om kameler för den vetgirige.


"I "Tracks" ryms både ett intimt, existentiellt drama om obearbetad sorg och bristande tilltro till människor och en storslagen geografisk odyssé med socialantropologisk udd".


"Att frivilligt söka långsamheten och monotonin ses därför som ett tecken på excentricitet och det är så omgivningen ser på den unga kvinnan Robyn. Hon avser nämligen att vandra rakt ut i den australiska öknen......."



Britt-Marie Tornvall



 

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga