Ida - 13 januari





Hej alla filmvänner och en god fortsättning på filmåret 2015!

Så var det dags för en ny säsong med Marks Filmstudio. I förra inlägget här på bloggen presenterades vårsäsongens filmer. Hoppas att ni alla, både nuvarande och presumtiva medlemmar, gillar våra filmval! Just nu pågår tryckning av programbroschyren och försäljningen av medlemskort på biblioteken i Kinna och Skene är igång. Som vanlig kan du ju köpa medlemskort vid första filmvisningen, som är den 13 januari. Kom gärna i god tid då!

Vårsäsongens första film är den polska filmen "Ida", en kritikerrosad och prisbelönt film. Filmen är också nominerad i klassen "Bästa utländska film" vid årets Golden Globe. "Det är en unik film som lär tilltala alla som är nyfikna på andra kulturer än Hollywoodsagor", skrev en recensent.

Filmens handling är i korthet följande:
Efter att ha förlorat sina föräldrar under andra världskriget, växer Anna upp i ett kloster på landsbygden i det tidiga 1960-talets Polen. Hon förbereder sig för ett liv som nunna. Abbedissan insisterar på att Anna tar kontakt med sin enda levande släkting, en moster. Mostern berättar för Anna att hon egentligen heter Ida Lebenstein. Och så plockar hon fram familjealbumet, i en tid och trakt där sådana är fyllda med lika många svarta hål som farliga frågor.


Här är ett par recensioner:

"Ska absolut ses på bio"
Sydsvenskan

"Varenda scen är ett konstverk"
SVT, Kultur



Britt-Marie Tornvall

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga