Kommunikation är svaret på frågan om varför film är bäst på bio

Under julhelgen passade jag på att fråga några vänner om hur de ser på det här med att gå på bio. Nu när det så bekvämt finns streamad film rätt in i våra hem och upp på enmeterskärmen borta i hörnet? 

Svaren jag fick var inte oväntade, flera satte fingret på biosalongens kvalitéer, som sköna stolar, mörker runt omkring, bättre ljud och större bild.

Någon menade att bioupplevelsen blev en upplevelse genom att man ställt in sig på just detta, att se på film. Valt film lite noga. Beställt biljett, tagit sig till biografen, slått sig ner och väntat en stund innan det började.

Film på bio har den suveräna kvalitén att man inte gör något annat, var en annan vanlig åsikt. Man sitter där och tittar på film. Kylskåp med tilltugg finns långt borta, ett ostädat vardagsrum distraherar inte och fokus ligger helt och hållet på det man ser.

De som jämförde film hemma och film på bio beskrev hemfilmstittande som mer en slump, något man gör i brist på annat. En stundens ingivelse eller i värsta fall, för att bryta ledan, fördriva någon timma.

Ingen av dem jag frågade tog upp det som för mig är det viktigaste med att se film på bio. Nämligen att det handlar om kommunikation, en upplevelse som jag delar med andra.

För några år sedans såg jag I taket lyser stjärnorna. En känslosam ungdomsfilm som handlar om att vara barn till en mamma som får cancer. När jag köpt biljett och satt mig i Bergakungens största biosalong visste jag inte riktigt vad det var för film jag valt. Men det skulle jag få reda på. Salongen var fylld till sista plats när filmen började. Där fanns en person över 35 år, det fanns en handfull män i salongen. Mannen över 35 var jag och de andra killarna upplevde jag som medsläpade pojkvänner till de tjejer i tonåren som mycket aktivt valt just denna film.

När filmen slutade hade jag varit med om den häftigaste filmupplevelsen sedan Rosemarys baby på Kinna konserthusbiograf på 1960-talet. Tonårstjejerna runt om mig levde den film de såg på. När huvudrollsinnehaverskan lämnade en kille hon borde kysst och gosat med, med ett hej, stönade de i kör –Men vad göör du!!!. Och när hon verkade gå i säng med absolut fel kille stod flera upp i salongen och fördömde genom att skrika Vad gör du nu!!! Och unisont förklara för varann – typiskt stört!

Och där satt jag, förundrad, och hjälpte till att skicka paket med pappersnäsdukar mellan stolsraderna och lutade mig bakåt för att tjejerna på ömse sidor om mig skulle få dryfta filmens handling med några teaterviskningar.

Så det var då det blev tydligt – vi är många i en biosalong som upplever samma sak, på samma gång och vi påverkas av varann och det är det som är film på bio – kommunikation mellan oss i publiken. Och det behöver inte vara högljutt som på tonårsfilmen. En svag ton av medkänsla, glada skratt och en djup suck hos bänkgrannen, allt är kommunikation. Och det är att vi är många på samma plats, som gör det.


Så du, skippa stor-TV:n i varje fall några tisdagar i vår och kom med oss andra. Dela vår gemensamma värld i ett par timmar. Och sen, låt oss prata om filmen vi sett i foajen på Skene Kulturhus, när vi ses på byn, eller i kassakön på MM.

Per Blanck

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga