Muren 3 februari



OBS! Den här filmen visas på konserthusbiografen i Kinna

En film som skildrar konflikten Israel-Palestina med dramatisk nerv blir studions film, så här i ett kallt februari. 

Omar, en ung palestinsk bagare riskerar ständigt livet när han klättrar över israels separationsmur för att träffa sin flickvän på den andra sidan. 

De tre vännerna Omar,Tarek och Ammad skjuter en israelisk polisman och Omar hamnar i fångenskap. Så småningom går han med på att bli angivare, men kommer han verkligen att förråda sina vänner?

Filmen är till största delen inspelad i det palestinska flyktinglägret al-Fara på Västbanken med palestinska skådespelare och statister, vilket naturligtvis ger filmen extra trovärdighetspoäng.

Sydsvenska dagbladet skrev i sin recension:
Precis som den filmen är "Muren" tajt, välgjord, lättillgänglig – en spänningsfilm som även är en utmärkt utgångspunkt för en diskussion. Även om det är en tydligt pro-palestinsk film, är den på inget vis en pamflett. Abu-Assad skildrar även det smutsiga politiska spelet och det patriarkala förtrycket på den palestinska sidan.  

Och Svenska dagbladet avslutade sin recension med orden:
Men filmens oväntade turer, som i sin tur leder till att man som tittare hela tiden byter sympatier, gör att den dröjer sig kvar. Redan när eftertexterna börjar rulla infinner sig en känsla av att vilja se om den för att med facit i hand lägga märke till diverse snygga detaljer.



Per Blanck

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga