12 januari KlippetDagarna är redan en halvtimma längre än de var vid årsskiftet och det är därför hög tid att starta filmstudions vårvisningar. Annars lär vi inte hinna med alla vår sju filmer, som det blir den här terminen, innan de ljusa sommarnätterna gör sitt intåg. Så välkommen in från mörker, snö och kyla och dela ett par timmar med de mest biosugna invånarna i Marks Kommun - medlemmarna i Marks egen filmstudio.

Säsongens första film tar oss till en större mataffär i Frankrike. Arbetsförhållandena där är stressade och arbetsgivaren tar ut vad hen kan av personalen för att få högre effektivitet.

Om man arbetar stående i kassan, blir det snabbare inslag, därför; stolarna bort. Ett toabesök tillåts inte passera tidsgränsen 35 sekunder. Och snart är det dags för det stora steget - automatiserade kassor, där kunderna gör en del av affärsanställdas jobb. Men där är gränsen passerad för personalen på det här varuetablissementet.

De anställda bildar en gerilla och börjar sälja sekunda, kasserade varor till vänner och bekanta.
Filmens Robin Hoodtema påminner en del om tonen i Ken Loach`s filmer, men når inte riktigt den värmen som han förmår skapa. Men många fina och varma rollporträtt tecknas ändå av skådespelarna där Corinne Masiero, som veterankassörska utmärker sig särskilt.

Svenska Dagbladet skrev 
Här är en särskilt tänkvärd kommentar om slängd mat. Dagligen kasserar butiker och varuhus mängder av varor med passerat bäst före-datum och även om det numera dyker upp allt flera ”social supermarkets” finns siffror på att cirka en tredjedel av all mat i världen faktiskt kastas.

DagensNyheter tyckte:
Med sina sjabbiga miljöer och tilltufsade arbetarklasshjältar påminner ”Klippet” om Ken Loachs filmer. Men den väcker mer indignation än skratt. Särskilt när löneslavarna sparkas med standardreplikerna ”det här kan bli en ny start för dig” och ”glöm inte att le”. 
Och så, ta en funderare till innan du börjar blippa in dina varor på ortens ICA-butik, istället för att gå till en vanlig kassa. Vad är det du medverkar till?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstens filmer 2018 - första presentation

6 mars Hunt for the Wilder people

6 februari Never let me go