6 september - Spotlight
Några fler gula blad på björken, en och annan prydnadsbuske skiftar i rött. Kyligt på morgnarna och i morgonmotljuset över maderna här i Fritsla ryker det om korna som går och betar. Allt detta säkra tecken på att det vilken tisdagskväll som helst är dags att dra sig västerut mot Skene och dess ombonade biograf för att begå höstpremiär med Marks Filmstudio.

Höstens första film låter oss dras med i stämningar och miljöer på den nordamerikanska tidningen Boston Globe.

En skandal är under uppsegling när det har visat sig att präster inom den katolska kyrkan har förgripit stig på barnen i sina församlingar och att detta tystats ned på högsta ledningsnivå. Men journalisterna vill inte stanna vid att någon enstaka makthavare ställs ut, utan vill belysa hur ett helt system kan samverka, så det leder till sådant här.

Filmen tar med oss till en rörig redaktion med högt tempo och nästan bara män som arbetar. Tidningen håller sig med ett eget grävgäng Spotlight. Och vi får följa det oglamorösa, tålmodiga pusslandet som grävande journalistik är genom många motgångar och oväntade händelser, som ställer arbetet med den egna nyheten åt sidan. Och spännande är det!

Filmen har en verklighetsbakgrund och redaktionens arbete gav dem Pulitzerpriset 2003.


Expressen var entusiastisk över filmen och gav den 5 getingar:
Skådespeleriet är förstklassigt, manuset briljant, men framför allt är den trogen sitt budskap: Här finns inga typiska Hollywoodhjältar eller demoner, utan ”Spotlight” handlar om något större – om att komma åt systemet. I det här fallet ett samhälle som gjorde det möjligt för katolska präster att under flera år utnyttja barn sexuellt.

Sydsvenskan var lite svalare till filmen och tyckte att:
I stort är dock ”Spotlight” en tankeväckande film om hur religiös makt kan göra lögn till sanning, hur den kan sätta filter på vår verklighetsuppfattning

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstens filmer 2018 - första presentation

6 mars Hunt for the Wilder people

6 februari Never let me go