17 januari Läkaren på landet
Sedär så var långa julen slut och julegranen utkastad. Soffhängets seriefrossa kan nu kompletteras med filmupplevelser av lite annat slag. I och för sig bjöd ju senhösten på en stor snackis i form av den norska ungdomsserien Skam. Har ni missat den så ägna åtminstone ett par timmar till några avsnitt från detta utomordentligt välskrivna, välspelade och intressanta fenomen på tv-himlen.

Vårens premiärfilm är en lågmäld feelgoodfilm från Frankrike. Regissör är Tomas Lilti och det är faktiskt hans andra film på temat sjukvård. Hans förra film handlade om ett sjukhus där resursbrist, vinstkrav och en rädsla för att göra fel gjorde det angelägna arbetet svårt.

I den här filmen är handlingen förlagd till fransk landsbygd. Vardagsliv för en läkare på landet: Att rycka ut när det behövs utan hänsyn till sig själv eller vilken tid det är på dygnet. Hembesök som kräver goda skodon och ett ständigt fullt väntrum med patienter. Arbetet är ett kall och behovet av läkarens hjälp med både det ena och det andra är stora och uppskattade.

Men så förändras livet för denna tillgång i byn. Läkaren spelad av François Cluzet blir själv sjuk och han ska få hjälp - en ovan station.

Hjälpen är en lite yngre kvinna, en rutinerad  sjuksköterska som vidareutbildat sig till läkare får ta sig an uppgiften att hjälpa till med mottagningsarbetet. Vågar och kan bydoktorn släppa taget och accepteras detta av byborna?P1:s Kulturnytt var förtjust i denna lågmälda skildring:
Och jag blir faktiskt smått förälskad i den grandiosa anspråkslösheten som genomsyrar hela filmen. Den påminner mig om att alla reglar inte måste stå på max för att man ska känna något i en film. Den påminner mig om hur maktlösa och sårbara vi kan vara inför naturen och framför allt om hur alla, likt ett fint vin, bara blir äldre med åren.

Uppsala nya tidning var kanske inte riktigt lika entusiastisk
Det finns något rogivande med en film som låter ana ett, i alla fall för en storstadsbo, komplett annorlunda liv inklusive en helgjuten bygemenskap. Samtidigt lämnar "Läkaren på landet" aldrig riktigt den där startsträckan som från början såg så lovande ut, all pittoresk charm och skockar av gäss till trots. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstens filmer 2018 - första presentation

6 mars Hunt for the Wilder people

6 februari Never let me go