25 september Falskmyntarna



Hösten, speciellt den här första delen när mörkret lurar bakom varje knut och plötsligt hoppar fram med sin svarta, våta gatasfalt, passar så bra att lindra med en välgjord film. Så kom till oss på tisdag ska vi se om vi tillsammans kan få lite bot? 

Först lite bakgrund till denna film som sägs berätta en verklig händelse. Det vi skall se baseras på material ur Adolf Burgers memoarer The Devil's Workshop.

Adolf Burger föddes revolutionsåret 1917 i en judisk familj i dåvarande Slovakien. Han blev typograf som vuxen och och när nazisternas deportationer till koncentrationslägren började, använde han sin yrkesskicklighet till att framställa falska katolska dopbevis till dem med judisk börd. Den 11 augusti 1942, bara några månader efter att han gift sig, blev han arresterad och han fördes tillsammans med sin hustru Gizela till Auschwitz. Gizela mördades där bara efter ett par månader, men Adolfs yrkesskicklighet skulle visa sig användbar. 

1944 överfördes han till Birkenau för att arbeta i operation Bernhard. Tillsammans med andra specialutbilda fångar skulle han framställa tryckplåtar till falska sedlar. Tyskarnas plan var att underminera de allierades ekonomi genom att prångla ut mängder av falsk valuta.

Adolf Burger befriades ur fångenskapen i maj 1945. Hans memoarer gavs ut i flera länder med början 1983. I slutet av sitt liv fick han besöka Bank of England där han också fick se exemplar av de falska sedlar vars framställning han varit delaktig i. Burger avled 2016, 99 år gammal.

Så till fiktionen. Med början i ett ganska sorglöst Europa får vi följa händelseförloppet i filmen där de moraliska dilemmana mellan personlig överlevnad och allmänmänskliga intressen ställs mot varann. Regissören Ruzowitzky tar i den här filmen generösa avsteg från verkligheten, när han skildrar hur det gick till, men en spännande, välgjord och annorlunda film om koncentrationslägren och svårigheterna att leva upp till krav och ideal är det.

Recensenterna var inte odelat positiva till filmen men gav den ändå goda betyg.

Resultatet får ses som både personligt och välgjort. Karl Markovics insats som Sorowitsch har drag av den franske komikerlegenden Bourvil och är en flintstensvass antiversion av Benignis förintelseclown. Skrev Svenska Dagbladet 

Det blir ett mycket välspelat och spännande kammarspel som fokuserar överlevandets moraliska frågor. 


Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga