5 mars Sådan far sådan son



Nu duggar det tätt med filmbesök i Skene. Redan en vecka efter den härliga filmen "Vår nya fröken" är det dags för ett nytt besök i biofåtöljen. Nu skall vi ta oss från ett 80-tal i öststaterna till ett hemskt,  men ändå klassiskt dilemma utspelat på andra sidan jordklotet; det om bortbytingen. Barnet som hamnade hos fel föräldrar.

Två familjers barn förväxlas på BB och när detta upptäcks råder sjukhusledningen dem att byta tillbaka. Problemet är att det hunnit gå sex år.

Och hur gör man om man skall byta barn? Detta är naturligtvis en fruktansvärd situation för de inblandade och vi får följa vilka konsekvenser avslöjandet får. Vi får en bra inblick i det traditionella japanska samhället, samtidigt som allmänmänskliga dilemman radas upp.

Det blir i denna japanska film en mästerlig uppvisning i hur man skildrar svåra saker, utan sliskig sentimentalitet. Regissören Hirokazu Kore-eda, är aktuell på biodukarna med den kritikerrosade filmen Shoplifters.

Det är många perspektiv som skall avhandlas - de sociala skillnaderna, Hur ser det goda föräldraskapet ut? Kan föräldrar välja sina barn, och det kanske viktigaste, hur gör barn när de väljer föräldrar?

Det här är en bra film för dem som funderar över att bli förälder.

Uppsala Nya Tidning skrev:
Regissören Hirokazu Koreeda skildrar allt detta med en återhållen smärta som är smått outhärdlig att ta del av. Det spelas aldrig över och han hade kunnat knipa många sentimentala poänger, men låter det snarare bli en realistisk skildring av en omöjlig situation. 
Svenska Dagbladet skrev:
”Sådan far, sådan son” bygger på en premiss som det i grunden är omöjligt att inte bli berörd av – att Steven Spielberg köpt rättigheterna till en amerikansk nyinspelning känns logiskt. Det går att föreställa sig hur tårdrypande den filmen blir. Den kommer antagligen få en att längta tillbaka till Kore-edas strängt kontrollerade känsloflöde. 

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga