17 september Green Book



Höstens säsongspremiär för Marks Filmstudio är här och nu skall vi gotta ner oss i biostolarna och ha ett par sköna timmar, tillsammans med en oscarsbelönt dramakomedi från USA.

Filmens handling utspelar sig på sextiootalet när landet fortfarande härjades av raslagar och det ansågs självklart med olika regler för vita och svarta. Vi får följa en konsertpianist som är på turen i USA, som chaufför och livvakt har han en vit man som är både slängd i käften och innehar hårda nävar om orden inte skulle nå fram.

Det uppstår en oväntad vänskap mellan de bägge och vi får följa en turné där Viggo Mårtenssons rollgestalt Tony ställer upp för sin chef och i lugnare stunder får hjälp med formuleringarna i kärleksbreven hem till hustrun.

Filmens titel är hämtad från en reseguide där man på resande fot kan hitta hotell, restauranger och andra offentliga ställen som "accepterar" människor oavsett hudfärg.

I en scen äter Tony pizza genom att rätt och slätt vika ihop den och äta den dubbel. Det var så som den berömde klubbvärden Tony Lipp på Copacabana Night Club i New York åt sina pizzor och det tyckte Viggo Mårtensson därför skulle passa bra i filen. Regissören tyckte inte det var någon bra idé men fick ge sig när hans filmteam gapskrattade vid första tagningen.

Recensenterna i vår tidningar var genomgående positiva till denna feel-godfilm:

Dagens Nyheter skrev

Julens bästa feel good-film tar trots sitt enkla tilltal ett bestämt grepp om USA:s rasistiska historia och anknyter med både kamplystnad och värmetill den strida ström av filmer på senare år som förhåller sig till den svarta historien...

Green book är gammaldags på ett bra sätt. Dialogen, scenografin och skådespeleriet står i centrum. Filmen får ta den tid den tar, utan att bli långtråkig. Och så presenterar Farrelly några innovativa bildlösningar inifrån en Cadillac.

Så med den starten: Välkommen till ännu en upplevelserik och härlig filmhöst med Marks Filmstudio.

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga