29 oktober Cold War



Då har vi kommit till mitten av vår filmhöst. Vi skall återknyta bekantskapen polsk filmkonst i en romantisk skildring med efterkrigspolitik som fond.

Den här filmen tar som titeln lyder oss tillbaka till det kalla krigets dagar. En musik- och danstrupp övar och uppträder för att ge fortsatt liv åt den polska folkliga och lantliga kulturen. Gruppens ledare fattar tycke för en av artisterna, den unga och vackra Zula. Kraven på gruppen ändras successivt från den politiska ledningen. Det räcker inte längre med kultur, gruppen måste också gestalta det kommunistiska samhällssystemets framgångar på alla områden.

Regissören Pawel Pawlikowski har vi stiftat bekantskap med tidigare i filmen Ida som vi visade i januari för fyra år sedan. En fantastisk formupplevelse där varje scen var laddad av dramatik som förstärktes av en perfekt bildkomposition.

I Cold War är det samma filmiska hantverk som visas, men filmbilderna förstärks här av vacker musik och spännande händelser. Våra huvudpersoner ställs gång på annan inför dilemman och besluten de gör är inte alltid självklara.

Recensionerna var positiva. DN skrev:

På så vis blir berättelsen om ett förälskat pars ständiga uppbrott och återförening också en drabbande bild av Polens öde som nation.  
Göteborgs-Posten tyckte:
Vad är frihet och vad är fångenskap, det är de stora frågorna som "Cold war" undersöker. Resultatet är en melodramatisk och mycket gripande kärlekshistoria med oförglömliga prestationer av framförallt Joanna Kulig. 


Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

16 januari De ostyriga

Lite filmtips i helgen