11 oktober A hero



Vi får följa den skuldsatte Rahims strävan att bli fri från sina skulder genom ett myller av händelser. Det börjar med att Rahim fått två dagars permission från den gäldstuga han sitter i och sedan fortsätter färden där hopp och förtvivlan växlar mellan varje scen.

Det är bitvis mycket spännande och ger en mångbottnad bild av personerna vi får följa, inte minst eftersom regissören Asghar Farhadialdrig aldrig ger oss hela bilden av en person han introducerar i handlingen.

Filmens budskap är kanske att inte ge upp även om förutsättningarna inte är de bästa och den knyter tätt an till den tradition av filmer som Cykeltjuven representerar.

Vi har tidigare stiftat bekantskap med Asghar Farhadi när vi såg The Talesman  i oktober 2017 på Marks filmstudio. Bland priserna Farhade fått för sina filmer märks Nadim och Sidim som fick Oscar. A Hero kammade hem en guldpalm i Cannes och är årets Oscarsnominering från Iran.

Kritikerna var bitvis mycket entusiastiska över den här filmen, särskilt SvD:s Jeanette Gentele som gav den full pott och kallade den "Gastkramande drama i mästarklass":

...överallt människor, människor, som står i olika förhållanden till varandra som trådarna i en väv – utan att tappa tempo eller fokus.

...

...så oemotståndligt och oavbrutet engagerande. På slutet ler Rahim igen.

SVT skrev att

Han kan trolla med vardagen, ge den pregnans så få andra. Speciellt när den där vardagen utspelar sig i ett repressivt samhälle, som nuförtiden är uppbackat av de sociala mediernas pöbelvälde. 


Den här filmen kan du se i Skene den 11 och Fotskäl den 13 oktober.  

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga