21 mars Heltid



Kl 22.24 den 20 mars är det vårdagjämning. Natt och dag är lika långa. Dagarna med det lila förkvällsljuset är här, det skimmer som man ser i skogskanter och gamla beteshagar.

Under några år på 1980-talet var det flera organisationer som kallade denna dagen dela-lika-dagen, för att uppmärksamma hur ojämlikt världens resurser är fördelade. I år ser jag att Svenska kyrkan har tagit upp detta tema.

Filmen vi skall se på tisdag sätter fingret på att  hur så många människor som verkligen anstränger sig och försöker ändå får det tufft för att omständigheterna runt dem fungerar dåligt. Kommunikationer som inte är i tid, barnomsorg som är bristfällig, arbetsliv som ställer allt högre och allt orimligare krav på dem som skall utföra arbetet. 

Julie är en ensamstående kvinna med barn som bor långt från sitt arbete i storstaden och därför är beroende av att det finns människor som kan hjälpa henne med barnen och kommunikation som fungerar. Men vardagen bjuder henne inte på några enkla vägar till framgång och lycka, det som kan gå fel gör det också. I stort som i smått.

Vad filmens regissör Eric Gravel lyckats med är att göra spännande och snygg filmkonst  av detta. Samtidigt som vi till kropp och själ engageras i Julies vardagsproblem, så får vi en filmisk helhetsupplevelse med hjälp av skicklig klippning och kvalitativ musikläggning.

Göteborgs-Posten sammanfattade sin recension så här:

Sällan har klasskamp och fallande status skildras så här både drastiskt och effektivt. Filmen igenom pendlar vi med Julie mellan hopp och förtvivlan. Det är plågsamt men också väldigt, väldigt starkt.



Heltid visas i Fotskäl 23 mars 


Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga