21 november Madeleine och taxichauffören

 



Så har vi nått fram till säsongens sista film. Igår hade styrelsen möte och arbetade fram ett förslag till vårterminens program och vi vågar lova en minst lika intressant och givande säsong som den vi nu haft.

Programmet presenteras här och på vår hemsida när vi väl fått klartecken från filmbokarna.

Så, följ nu med på en tur i Paris tillsammans med Madeleine och henne taxichaufför, en resa bakåt i tiden och med många omvägar. 94-åriga skådespelaren Line Renaud spelar Madeleine som haft ett dramatiskt och färgstarkt liv bakom sig. Vi får besöka många av de kända platserna i staden som på olika sätt kopplas till huvudpersonens minnen. Under resans gång växer en oväntad vänskap fram mellan chauffören och hans passagerare.

Regissören berättar i en artikel i Svenska Dagbladet att filmarbetet givit Line Renauld livslust och att filmarbetet mest skett på eftermiddagarna, efter en lunchöl.

Recensenterna var genomgående positiva till filmen och tidningen Dagen skrev

Även om Madeleine och taxichauffören ibland kan kännas väl enkel, är det en film att bli varm i hjärtat av. I en scen undrar Madeleine varför Charles aldrig skrattar, och tillägger: “Vet du vad min far alltid sa? Att varje ilsken stund gör en äldre. Medan varje leende gör en yngre.”

Om det stämmer, kommer du att bli bra mycket yngre av att se den här filmen.

Göteborgsposten var lite mera sval i sin bedömning:

Behållningen i ”Madeleine och taxichauffören” ligger i de små detaljerna. En ciggpaus. Ett restaurangbesök. En scen när Charles blir stoppad av två nitiska trafikpoliser. 

På slutet blir filmen sentimental i överkant. Inte direkt överraskande om man säger så. 

Som vanligt kan du se den här filmen i Fotskäl på torsdag 23 november 

Populära inlägg i den här bloggen

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga