5 mars Fritt fall

 



Det har varit ett par intensiva filmstudioveckor nu, med vårt årsmöte den här veckan, den fina finska Höstlöven faller, förra veckan och kommande film Fritt fall i nästa vecka.

Filmen 12 edsvurna män var ett fint återseende av en film från 1957 som fortfarande håller och visar hur man med små, men kraftfulla dramaturgiska medel, fint skådespeleri och spännande fotografi kan hålla sin publik andlös i hela filmens spellängd. Missade ni filmen så finns den att streama på Itunes, men också köpa på dvd-blueray.

Veckans film är också en rättegångsfilm, men nu av betydligt modernare snitt. Här får vi en väl skildrad relationsthireller som utspelar sig i ett alplandskap mellan två skapande människor. En ansedd författare anklagas för mord på sin man och det enda vittnet är parets son. Han är blind.

Så vad kan man lita på i denna lätt bohemiska lyxidyll? Författarna, de är ju bägge vana, för att inte säga yrkesmässigt kunniga i att fabulera. Vad som rullas upp för oss är ett krisande äktenskap, mitt i en ekonomiskt svagt grundad husdröm, med ständigt pågående renovering.


DN gav filmen en femma, vilket är sällsynt, och skrev:

Det som kanske ändå är allra mest beundransvärt med filmen är att den inte stannar där. I mångtydigheten. Eller rättare sagt, inte tillåter någon att stanna där. 


Svenska dagbladet, var en grad svalare, och höjde filmens regissör till skyn:

”Fritt fall” har konturerna av ett konventionellt rättegångsdrama (Antoine Reinartz är fantastisk som övertänd åklagare). Men allt handlar egentligen om att belysa strukturer genom att rekonstruera scener ur ett äktenskap.  

Filmen visas på Fotskäls bio den 7 mars

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga